Allergie voor haarverf met PPD en/of amonia: wat moet je weten?

In haarverf zitten twee ingrediënten, PPD en ammonia, waar veel mensen een allergische reactie op kunnen krijgen. Zelfs als je hier eerder nog nooit last van hebt gehad, kan een allergie ineens opspelen. Een allergie bouwt zichzelf op, dus hoe vaker je je haar verft, hoe heftiger de reactie van je huid wordt. Toch kun je je haar, zelfs met een allergie, nog steeds kleuren. In dit artikel vertellen we je alles over PPD en ammonia en wat de alternatieve producten zijn voor mensen met een allergie. 

PPD-allergie | Wat zijn de alternatieven als je een PPD allergie hebt | Haarimport

Alles over PPD

PPD is een afkorting voor Parafenyleendiamine. Deze stof is te vinden in diverse kleurproducten. Hierbij kun je denken aan haarverf, Hennatattoos en zelfs de schil van een sinaasappel. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 7,1% van de mensen die een product met PPD gebruiken een allergische reactie krijgen.

Toch zijn er soorten haarverf die (beweren dat zij) PPD-vrij zijn. In deze producten zit vaak een stof die nauw verwant is aan PPD, of waarbij de moleculen aangepast zijn, waardoor de kans kleiner wordt dat je een allergische reactie krijgt. 

Wat zijn de alternatieven voor PPD?

Bijna elk kappersmerk heeft tegenwoordig een soort haarverf waarin de formule is aangepast zodat de kans op een allergische reactie op PPD kleiner wordt. In ons assortiment hebben wij de Wella Koleston Innosense en de Elgon Imagea Color In Gel.

Wel is het aan te raden om deze verf eerst een klein beetje op de huid te testen of er binnen enkele dagen alsnog geen allergische reactie ontstaat. Mocht je dan alsnog klachten krijgen van jeuk, uitslag of eczeem dan bent u vermoedelijk toch nog allergisch voor de stoffen die in de alternatieve haarverf zitten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Allergisch voor ammonia? Dit zijn de alternatieven! | Haarimport

Alles over ammoniak

Ammonia / ammoniak is een stof met een sterke geur die ervoor zorgt dat de haarschubben open worden gemaakt. Hierdoor kan de haarverf goed in het haar worden opgenomen. Het openen van de haarschubben zorgt er echter wel voor dat ammoniak als een agressieve stof wordt gezien. 

Sommige mensen ervaren een onprettig gevoel op de hoofdhuid als zij een verf gebruiken die ammoniak bevat. Dit is in de meeste gevallen echter geen allergie, maar een reactie van een gevoelige hoofdhuid. Als de verf er namelijk voor kan zorgen dat er tot in de haarschubben gedrongen kan worden, is het onvermijdelijk dat de verf de hoofdhuid ook kan irriteren.

Wat zijn de alternatieven bij een allergie voor ammoniak? 

Ammoniak kan er in sommige gevallen voor zorgen dat de haarschubben niet meer helemaal kunnen sluiten, wat ervoor zorgt dat het haar droger aanvoelt en de haarpunten sneller slijten. Als dit bij jou ook zo is, kun je kiezen voor een ammoniak-vrije haarkleuring. Houd hierbij wel rekening met het feit dat er een andere stof in de haarverf kan zitten om de haarschubben te openen. Daarnaast zijn ammoniak-vrije verfsoorten vaak minder dekkend, omdat de vervangende stof minder diep in de haarschubben trekt. 

In ons assortiment hebben wij de Elgon Get The Color Dolce haarverf. Deze haarverf is vrij van ammoniak. 

Meer weten of advies nodig? 

Wil je meer weten over welke haarkleuringen geschikt zijn als je een allergie hebt? Of wil je graag advies van onze productexperts? Neem vooral contact met ons op via onze website of kom langs in een van onze winkels, we helpen je graag!