Achtergrond informatie over haaruitval

haarverlies

Gemiddeld heeft een mens 100.000 tot 150.000 haarzakjes op zijn of haar hoofdhuid. Uit deze haarzakjes vormt zich het haar wat steeds een nieuwe levenscyclus doormaakt. Tijdens de groeifase die ongeveer 4 jaar duurt, is er optimaal contact tussen haarwortel en haarzakje. Het haar groeit zonder belemmering. Na de groeifase koppelt het haarzakje los van de wortel, de rustfase is ontstaan. Tijdens deze fase beweegt het haarzakje opwaarts en blijft ongeveer 4 weken in rust. De laatste fase, de uitvalfase, laat het haar uitvallen en zorgt ervoor dat het haarzakje neerwaarts beweegt en het contact met de haarwortel weer wordt hersteld. Dit duurt ongeveer 4 maanden. Dit proces is een gezond proces en kan zich 25x herhalen. Soms wordt dit proces verstoord en ontstaat er haarverlies.

Haarverlies heeft een aantal oorzaken en komt in verschillende vormen voor.

Tijdelijke haaruitval

Zwangerschap, stress, vermoeidheid en bijvoorbeeld medische behandelingen kunnen een tijdelijk haarverlies veroorzaken. Dit komt omdat de celdeling, die plaats vindt in de haarwortel, verstoord raakt. Het gevolg is dat het haar uitvalt en futloos wordt. Stimulatie van de celdeling lost het probleem van tijdelijke haaruitval weer op.

Erfelijke haaruitval

Verandering van het mannelijk hormoon veroorzaakt een blijvend haarverlies. Dit wordt veroorzaakt doordat de collagene vezel, die om het haarzakje zit, verhard. Hierdoor wordt het haarkanaal versmalt en de levensduur van het haar verkort. Definitieve haaruitval is het resultaat. Het soepel maken verlengen van de levensduur is bij erfelijke haaruitval de oplossing om verder haarverlies te voorkomen