Waterstofperoxide: welke moet ik hebben?

Wil je je haar graag een tint (of twee, drie, vier…) lichter hebben? Dat kan, maar dat gaat helaas niet lukken door simpelweg een lichtere kleur over je huidige haarkleur te zetten. Elke vorm van verven die het haar lichter maakt, gaat gepaard met blonderen. En dat is helaas niet altijd goed voor je haar: blondeerpoeder bevat hoge percentages waterstofperoxide. Een flinke aanslag op de gezondheid van je haar! Een goede kapper zal je haar zo veel mogelijk willen sparen en zal daarom het percentage peroxide afstemmen op jouw haar en de gewenste kleur. Maar hoe bepaal je nu precies welk percentage je nodig hebt? We vertellen er je vandaag alles over!

De verschillende soorten waterstofperoxide

Waterstofperoxide is eigenlijk een soort bleekmiddel voor je haar. Het wordt ook wel eens zuurstofwater genoemd. Je kunt het zien als een activator in haarverf, die ervoor zorgt dat het lichter wordt. Je hebt waterstofperoxide in verschillende percentages, van 3 tot 12%. Hoe hoger het percentage, hoe groter het effect, maar let op: hoe hoger het percentage, hoe schadelijker het is voor je haar! We raden je vaak aan om waterstofperoxide met 12% zoveel mogelijk te vermijden.

Bij Haarimport zijn we met name gek op de waterstofperoxides van Elgon. Dit zijn waterstofperoxides op crèmebasis, die zachtheid brengen tijdens het kleuren vna het haar. De peroxide is verrijkt met aloë vera, wat een kalmerend effect geeft aan een gespannen of lichtgevoelige hoofdhuid. De toegevoegde glycerine hydrateert het haar. Al met al zijn deze peroxides zo min mogelijk beschadigend. 

Waterstofperoxide 3%

Waterstofperoxide met 3% wordt voornamelijk gebruikt als je zelf al een heel lichtblonde haar kleur hebt, maar net een stapje lichter wil gaan. Voor 1 tint lichter volstaat dit percentage hartstikke goed. Zeker als je nog geen grijze haren hebt die je wil bedekken, kun je gewoon een waterstofperoxide met 3% gebruiken!

Als je je haar donkerder gaat verven, wordt de haarverf ook gemengd met peroxide. Dit zal dan een peroxide met een laag percentage zijn, zoals 3%!

Waterstofperoxide 6%

Als je 2 tot 3 tinten lichter wil gaan, heb je een waterstofperoxide met 6% nodig. waterstofperoxide met 6% is ook goed om grijze haren weg te werken. Als je zelf lichtblond haar hebt, volstaat deze peroxide vaak prima. Blond haar heeft vaak de eigenschap dat het wat sneller beschadigd kan raken en wat brozer is. En aangezien een hoog percentage waterstofperoxide erg schadelijk kan zijn en zelfs kan zorgen dat het haar afbreekt, raden wij je af om een hoger percentage dan 6 te gebruiken als je lichtblond bent!

Ga je voor een donkerdere kleur? Gebruik dan maximaal een peroxide met 6%. 

 Waterstofperoxide: welke moet ik hebben? | Keuzehulp Waterstofperoxide | Haarimport 

Waterstofperoxide 9%

Waterstofperoxide met 9% zorgt voor een oplichting van 3 tot 4 tinten. Met deze waterstofperoxide kun je een heel lichtblonde kleur realiseren. Een flink stuk lichter, maar ook een flinke kans op beschadiging! Test de waterstofperoxide ook altijd eerst op een klein stukje van je huid en zorg ervoor dat je de waterstofperoxide met 9% niet op net gewassen haar gebruikt. Het vetlaagje dat ontstaat na een aantal dagen niet wassen, zorgt ervoor dat je hoofdhuid beschermd wordt en minder snel zal gaan irriteren.

Waterstofperoxide 12%

Heb je heel donker haar en wil je het heel licht verven? Alleen dan kun je waterstofperoxide van 12% gebruiken. Deze peroxide kan het haar tot wel 5 tinten lichter maken. Maar let op: de peroxide is een stuk aggressiever. We raden je aan zoveel mogelijk te werken met lagere percentages en alleen voor 12% te gaan als het écht nodig is. 

Tips voor na het blonderen

Is het allemaal gelukt met het blonderen van je haar? Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw geblondeerde haar zo lang mogelijk mooi te houden. Gebruik allereerst altijd herstellende haarproducten. Denk aan een shampoo voor beschadigd haar of een conditioner voor beschadigd haar. Gebruik ook regelmatig een haarmasker. Dit product zorgt ervoor dat het haar tot diep in de kern wordt gevoed en de kans krijgt om te herstellen. Ook beschermt het haarmasker je haar tegen toekomstige schadelijke invloeden.

Is je haar na het blonderen wat geel uitgeslagen? Geen nood! Een goede zilvershampoo gaat dit effect tegen en zorgt voor de mooie koele tinten die je wil hebben. Als je uitgroei krijgt, raden we je ook aan om alleen de uitgroei bij te werken en niet opnieuw het hele haar te verven. Dit kan helpen bij het herstelproces.

Oh en psst, zeker in de zomer is het belangrijk om geblondeerd (en dus enigszins beschadigd haar) goed te beschermen tegen de zon! Hier vind je tips om je haar optimaal te beschermen, maar vergeet ook vooral niet bij onze zonnebescherming te kijken. Want net als je huid verdient ook je haar het om goed beschermd te worden tegen de zon!