Wat zijn sulfaten, parabenen en siliconen? En waar moet ik op letten?

Sulfaten, parabenen en siliconen worden tegenwoordig vaak besproken als het om haarverzorging gaat. De een zegt dat ze niet per se slecht zijn voor het haar en de ander predikt om direct met het gebruik ervan te stoppen. Wat is nu de waarheid en wat zijn deze ingrediënten eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.

Alles over sulfaten

Laten we beginnen bij de meest besproken van de drie. Sulfaten. Sulfaten bevinden zich in shampoo om het haar te reinigen, dat is dan ook hun hoofdfunctie. Sulfaten hebben een ontvettende werking. Zij zorgen er dus voor dat het vette laagje uit het haar verdwijnt, waardoor het haar weer schoon en fris aanvoelt.

Naast het reinigen zorgen sulfaten er ook voor dat shampoo gaat schuimen. Veel mensen ervaren een schuimende shampoo als prettig omdat zij het idee hebben dat de shampoo door de schuim beter door het haar valt te emulgeren.

Er bestaan onwijs veel verschillende soorten sulfaten en gelukkig zijn deze niet allemaal agressief. Het overgrote deel van alle sulfaten die bestaan zijn namelijk vrij mild en niet schadelijk voor de hoofdhuid. De sulfaten die wel erg agressief zijn zorgen ervoor dat er te veel natuurlijke oliën van de hoofdhuid verwijderd worden, waardoor de huid droog en schilferig aan gaat voelen. Als gevolg hiervan kunnen de talgklieren in de hoofdhuid hierdoor gaan over produceren en krijg je nog vetter haar als resultaat.

Waar moet ik op letten?

Probeer bij een van de bovenstaande klachten een shampoo zonder een van deze agressievere sulfaten: Ammonium Lauryl Sulfate - Ammonium Laureth Sulfate – Sodium Lauryl Sulfate – Sodium Laureth Sulfate.

Het laatste sulfaat (Sodium Laureth Sulfate) is al milder dan de drie voorafgaande sulfaten. Als u bij deze sulfaat al een droge hoofdhuid krijgt of overproductie van talg ervaart raden wij aan om een geheel sulfaat vrije shampoo te kiezen.

Niet alle sulfaten zijn dus slecht voor het haar en soms komen ze erg handig van pas bij bijvoorbeeld het verwijderen van resten van stylingsproducten. Kijk dus bij het kiezen van een shampoo met of zonder sulfaat voornamelijk naar de staat van het haar en die van de hoofdhuid. Klik hier voor een overzicht van onze sulfaatvrije shampoos.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Sulfaten, parabenen en siliconen: wat is het en waar moet ik op letten | Haarimport

Alles over parabenen

Over parabenen zijn er online veel verschillende meningen te vinden, waarvan er veel zijn die elkaar tegenspreken. Wat vast staat over parabenen is dat zij hoofdzakelijk in kleine hoeveelheden gebruikt worden als conserveermiddel in veel cosmeticaproducten als bijvoorbeeld make-up, maar bijvoorbeeld ook in tandpasta en etenswaren.

 In sommige producten zit maar een nihile hoeveelheid parabenen (Sprays, flesjes, pompjes) en in sommige producten zit er iets meer (bijv. een pot crème). Dit heeft alleen te maken met het aantal bacteriën dat in contact kan komen met het product. Bij een pot crème ligt het aantal bacteriën een stuk hoger dan bij een pompje, omdat crème in een pot bijvoorbeeld veel vaker in contact komt met bacteriën van de vingers.

De huivering voor parabenen komt bij veel mensen door een onderzoek naar het verband tussen parabenen en borstkanker. Uit dit onderzoek bleek dat sommige parabenen het hormoon oestrogeen nabootsen. Als deze door de huid trekken zou het zo kunnen zijn dat deze parabenen invloed hebben op bepaalde vormen van kanker die veroorzaakt worden door verhoogde oestrogeenniveaus. Dit onderzoek rust echter op een theorie en echte harde bewijzen hiervoor zijn niet uit het onderzoek gebleken. Ook is er geen opvolgend onderzoek naar de resultaten uit de theorie gedaan.

Waar moet ik op letten? 

Er zijn mensen die allergisch zijn voor parabenen. Zij moeten vrijwel alle producten met parabenen vermijden. Voor de mensen die liever producten zonder parabenen kopen is het handig om op te letten of de volgende ingrediënten niet in de ingrediëntenlijst staan: Methylparaben – Ethyl paraben – Propyl paraben – Butylparaben – Isobutyl paraben.

Tegenwoordig zijn er ook heel veel producten zonder parabenen op de markt te vinden. Houdt er wel rekening mee dat sommige van deze producten vaak een verkorte houdbaarheidsdatum hebben, omdat zij de conserverende en antibacteriële werking van parabenen missen. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat zijn sulfaten, parabenen en siliconen? En waar moet ik op letten? | Haarimport

Alles over siliconen

Siliconen worden voor van alles en nog wat gebruikt, zo ook in haarproducten. In shampoos, conditioners, maskers en serums zitten siliconen verwerkt. Siliconen leggen een laagje om het haar dat ervoor zorgt dat de haarschubben weer netjes afgesloten worden, waardoor het haar gaat glanzen en pluis verdwijnt.

Siliconen zijn polymeren die uit silicum- en zuurstofatomen bestaan. Je kunt ze vergelijken met vloeibaar rubber of vloeibaar plastic. Dit klinkt best eng, maar siliconen worden al jaren toegevoegd aan haarproducten, dus het is niet gek dat ze erin zitten. Zoals hierboven verteld leggen siliconen een glad laagje om het haar heen, waardoor het haar meteen gaat glanzen, beter doorkambaar is en dikker aanvoelt. Ook geven siliconen een betere bescherming bij het gebruik van hitte tools als de föhn of krultang.

Er zijn in de afgelopen jaren veel onderzoeken gedaan naar siliconen, waaruit voortkwam dat sommige siliconen de conditie van het haar wel degelijk kunnen verbeteren. Uit deze onderzoeken bleek dat siliconen de verdamping en absorptie van vocht in het haar tegengaan, wat resulteert in het verdwijnen van pluizend haar en bevordering van de doorkambaarheid. Dit zijn eigenschappen die meewerken aan het versterken van het haar.

Maar waarom zijn sommige mensen dan tegen siliconen in het haar? Er zijn namelijk critici die zeggen dat siliconen alleen maar opstapelen in het haar, waardoor de haarschacht verstopt raakt en er geen zuurstof bij kan. Het resultaat hiervan is slap, futloos en droog haar.

Wat deze critici zeggen klopt ook, er zijn inderdaad minder zuurstof doorlatende siliconen op de markt. Dit zijn echter niet de enige siliconen die bestaan. Siliconen kunnen namelijk in drie soorten opgedeeld worden: wateroplosbaar, niet-wateroplosbaar en vluchtige siliconen.

Dit is ook precies waar de critici het over hebben. Wateroplosbare siliconen kunnen weggespoeld worden met water. Vluchtige siliconen vervliegen op den duur na het aanbrengen. Alleen niet-wateroplosbare siliconen moeten met een diep reinigende (sulfaat) shampoo uit het haar gewassen worden, anders ontstaat er inderdaad build-up in het haar en wordt de haarschacht verstikt.

Waar moet ik op letten?

Voor degene die het haar liever niet te vaak diep reinigen is het, het handigst om te kiezen voor een wateroplosbare siliconen soort: Dimethicone copolvol – Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane – Lauryl methicone copolyol

Je kunt ook kiezen voor de vluchtige siliconen versie: Cyclomethicone – Cyclopentasiloxane – Phenylpropyl dimethicone

De niet-wateroplosbare siliconen versie is niet per definitie slecht, mits het haar regelmatig diep gereinigd wordt (met sulfaat) zodat het haar kan blijven ademen en build-up voorkomen wordt. Wij raden echter wel aan om deze siliconen alleen te gebruiken bij dikker haar dat meer verzorging nodig heeft. Fijner, sluiker haar wil nogal eens verzwaren en slap worden van niet-wateroplosbare siliconen.

Nu is het hopelijk iets duidelijker geworden wat sulfaten, parabenen en siliconen nu eigenlijk zijn en doen voor het haar. Het wel of niet gebruiken van deze producten is nog steeds jouw eigen keuze. Ieders haar reageert natuurlijk ook anders op de verschillende ingrediënten, maar hopelijk maakt dit artikel de keuze iets makkelijker!