Voorpigmenteren, wat is het en hoe werkt het?

Wil jij je haar donkerder kleuren? Dan is voorpigmenteren een onmisbare stap in het proces! Bij voorpigmenteren wordt het haar voorbereid op de donkere kleuring. Door voorafgaand aan het verven alvast meer rode pigmenten aan de haarkleur toe te voegen (deze pigmenten worden bij het blonderen juist uit het haar getrokken), wordt de kans dat de verf doorslaat naar groen gereduceerd. De verf kan zich dan hechten aan de rode pigmenten in het haar, in plaats van aan de gele en blauwe pigmenten.

In blond haar zitten voornamelijk gele en blauwe pigmenten, waar in bruin haar voornamelijk rode en groene pigmenten zitten. Als je blond haar (geel+blauw=groen) verft met een bruine verf (groen+rood=bruin) komen er te veel groene pigmenten samen, waardoor deze de overhand krijgen in de uiteindelijke kleur van het haar. Je haar wordt dan dus groen. 

Voorpigmenteren: wat is het en hoe werkt het? | Haarimport

[Bron]

Hoe kan ik zelf mijn haar voorpigmenteren / terugpigmenteren?

Voorpigmenteren (of terugpigmenteren) van het haar is simpel. De makkelijkste methode is het haar handdoek-droog te maken om vervolgens de rode pigmentatie over alle blonde lokken te verdelen (met kwast of kam). Vervolgens spoel je het voorgepigmenteerde haar uit met water en maak je het helemaal droog, waarna je het in de gewenste kleur kunt verven. Je blonde lokken zullen nu niet meer groen uitlsaan! Elgon I-Light heeft verschillende flesjes pigmenten, die uitstekend als voorpigmentatie gebruikt kunnen worden! Ook kun je denken aan de producten van Color Touch Relight.

Van blond naar bruin, waar moet ik rekening mee houden?

De kleur van voorpigmentatie is in vele gevallen rood of koper. Dit zorgt voor een warme gloed in het haar na de eerste keer verven met een donkere kleur. Houdt er dus rekening mee dat koele tinten niet direct haalbaar zijn als je je haar voor de eerste keer donker verft. Het is dan ook slim om koele tinten (as, violet, blauw, parelmoer et cetera) te vermijden bij de eerste keer veren, omdat de kans dat dit doorslaat naar een matte, groene tint veel groter is.

Let op: Hoe donkerder het gewenste resultaat is, hoe roder de voorpigmentatie moet zijn. Als je liever een lichtbruine kleur wilt,  is een koperen voorpigmentatie beter.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Voorpigmenteren: wat is het en hoe werkt het? | Copper red hair | Haarimport

[Bron]

De kleur behouden

Omdat blond haar niet zo veel pigmenten bevat als donker haar, kan de donkere verf tijdens de eerste paar keer verven nog niet zo goed hechten aan de blonde lokken. Met andere woorden; de eerste paar keer dat je je haar verft, zal de kleur sneller vervagen. 

De enige manier om hier vanaf te komen is om net zo vaak te verven tot de kleur in het blonde haar gaat stapelen (ophopen). Als je blonde haren meerdere keren geverfd zijn, zie je vanzelf dat de kleur steeds minder snel vervaagt. Uiteindelijk hoef je tijdens een volgende verfbeurt alleen nog maar de uitgroei in te zetten!  

Hoe kan ik zo lang mogelijk van mijn kleur genieten?

Dat je nieuwe bruine kleur met blonde ondergrond iets gaat vervagen, is een feit. Maar wees niet bang, er zijn genoeg manieren om het vervagen tegen te gaan! Om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden is het belangrijk om goede verzorgende producten te gebruiken. 

De Kerastase Reflection Bain Chromatique  is speciaal gemaakt voor gekleurd haar. De shampoo ruikt heerlijk en reinigt je haar grondig, maar zonder de kleur aan te tasten! De formule van deze shampoo is kleurbehoudend, dus ideaal voor als het haar snel vervaagt. Ook bevat de Kerastase Chromatique lijn een UV-filter en vitamine E. Deze zorgen samen voor sterke bescherming voor het haar tegen invloeden van buitenaf.

 Een andere manier om je kleur te behouden is door kleurconditioners of kleurmaskers te gebruiken. Het I-Care C8 kleurmasker van Elgon is ideaal om je haarkleur op te frissen. Je kunt hem gewoon onder de douche gebruiken, dus makeklijker wordt het niet! Het masker bevat bruine pigmenten die de kleur van je haar opfrissen. Hierdoor hoef je het minder vaak te verven. Na het gebruik van je shampoo laat je dit masker zo'n 3 tot 10 minuten in je haar trekken. Naast een kleurverfrissing geeft het masker je haar direct ook een fijne verzorging! Voor de mensen die een nog intensievere opfrisser voor het haar willen of de mensen die vinden dat het haar te slap wordt door het voedende masker, is de Elgon I-Light lijn een echte aanrader! Deze flesjes bevatten pure pigmenten welke op (handdoek) droog haar aangebracht mogen worden voor gedurende 5-15 minuten. Uitspoelen met water. Het resultaat is een glanzende, diepbruine look!

Categorieën