Curly Girl methode | Zo werkt het

Curly Girl methode | Zo werkt het

Curly Girl is een methode om natuurlijk krullend haar te verzorgen. De methode gaat er vanuit dat je krullend haar moet behandelen met producten zonder bijvoorbeeld sulfaten, siliconen en minerale oliën, omdat deze niet goed zijn voor je haar. Ze leggen bivoorbeeld een afsluitend laagje om je haar heen, waardoor andere producten niet meer kunnen doordringen tot de kern van het haar. Het gevolg? Uitdroging - en aangezien krullend haar van zichzelf vaak al wat droger is, kan dat funest zijn voor je haar.

Wil jij jouw krullen optimaal verzorgen en wil je weten hoe je jouw haarverzorgingsritueel ontdekt? Op deze pagina ontdek je jouw haartype én de stylingproducten die voor jou geschikt zijn. En geloof ons: binnenkort shinen jouw krullen als nooit tevoren!

Welk type krul heb jij?   

 Krullend haar kan onderling flink verschillen. Om de Curly Girl methode goed te laten werken, is het belangrijk om te weten welk krullentype jij hebt. De afbeelding hiernaast laat de verschillende krullentypen zien. Heb jij een zachte, golvende krul? Gebruik dan zachtere producten als een haarspray of een mousse. Heb jij een grovere krul? Dan kun je bijvoorbeeld ook gel gebruiken!

Bron: https://media.istockphoto.com/vectors/vector-illustration-of-hair-types-chart-with-all-curl-types-labeled-vector-id1249633175

Bron Afbeelding: https://media.istockphoto.com/vectors/vector-illustration-of-hair-types-chart-with-all-curl-types-labeled-vector-id1249633175

 

De diepte in: ontdek je haareigenschappen

 

 

 

Nu je weet wat voor krultype jij hebt, is het tijd om nog wat dieper in de stof te duiken. Alleen op basis van je krultype weet je namelijk nog niet precies welke producten jij nodig hebt. Om dat te ontdekken, let je op de dichtheid, dikte, porositeit en elasticiteit.

 

 

 

Om de haardichtheid te ontdekken, kijk je hoeveel haar je op je hoofd hebt. Eén voor één tellen is gelukkig niet nodig. Zie je je hoofdhuid goed door het haar heen? Dan heb je weinig haar. Zie je geen hoofdhuid (of bijna niet)? Dan heb je een hoge dichtheid.

 

 

 

De dichtheid van je haar is iets anders dan je haardikte. Om die te ontdekken, houd je één enkele haar tegen het licht. Zie je de haar goed? Dan heb je dik haar en kun je wat zwaardere producten gebruiken. Zie je de haar nauwelijks? Dan heb je dun haar.

 

 

 

Porositeit gaat over de mate waarin je haar vocht kan absorberen en vasthouden. Is jouw haar altijd binnen 2 uur droog? Dan heb je een hoge porositeit. Heeft jouw haar 2 tot 4 uur nodig om te drogen? Dan heb je een gemiddelde porositeit. Heeft je haar langer dan 4 uur nodig om op te drogen? Dan heeft je haar een lage porositeit en is het verstandig om niet al te zware producten te gebruiken.

 

 

 

Tot slot is het belangrijk om de elasticiteit van je haar te ontdekken. Dit geeft aan of jouw haar proteïnegevoelig is, of dat het juist behoefte heeft aan proteïne. Om de elasticiteit te ontdekken, pak je één natte haar. Houd de haar tussen je vingertoppen en probeer hem voorzichtig uit te rekken. Breekt de haar snel? Dan heb je een lage elasticiteit en daarmee een teveel aan proteïne. Rekt je haar goed mee? Dan heb je een hoge elasticiteit en kan je haar wel wat extra proteïne gebruiken.

CG-producten met Proteïne       

CG-producten zonder proteïne

Zo was je je haar volgens de Curly Girl methode

 

Heb jij je haartype helemaal ontdekt en ben je klaar om aan de slag te gaan? We hebben nog veel meer handige informatie over de verschillende stappen uit de Curly Girl methode!

 

Stap 1: de Final Wash

Stap 2: Shampoo         

Stap 3: Conditioner

Stap 4: Leave-in      

Stap 5: Styling

 

Tips & tricks

 

Heb je alle tests gedaan en je haartype ontdekt, maar heb je het gevoel dat het niet werkt? Dat kan gebeuren! De Curly Girl methode is er één van trial & error: soms duurt het even voordat je de producten hebt gevonden die voor jou goed werken. Daarnaast kunnen de eigenschappen van je haar veranderen. Het is dus belangrijk om regelmatig opnieuw te kijken naar bijvoorbeeld de elasticiteit van je haar.

 

Vergeet ook niet om je haar op een vriendelijke manier te drogen. Een handdoek is vaak te hard. Gebruik liever een katoenen t-shirt om je haar te drogen. Zorg er ook voor dat je niet te veel scruncht: daarmee knijp je de krullen kapot. Liever knijp je je haar in het t-shirt omhoog, zonder te scrunchen. Dit heeft hetzelfde drogen de effect, maar is een stuk liever voor je haar!

 

Wil je meer weten of kom je er niet uit? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag verder!

 

tags: CG, Curly Girl