Beschadigd haar herstellen en voorkomen: lees onze tips!

Beschadigd haar herstellen en voorkomen: lees onze tips!

Haarbeschadiging kan door verschillende redenen ontstaan. Of het nu komt door chemische behandelingen, warmtestyling, of blootstelling van het haar aan zonlicht. Gelukkig zijn er een tal van mogelijkheden om hier wat tegen te doen. In deze blog leggen we je haarfijn uit wat je kunt doen om haarbeschadiging te herstellen en hoe je toekomstige schade aan het haar kunt voorkomen.  

Tip 1: Trim je gespleten haarpunten

We weten dat dit het laatste is wat je wilt horen, maar je moet écht de dode delen verwijderen. Ook al is het maar de kleinste hoeveelheid, het is nodig. Het trimmen van je gespleten haarpunten heeft namelijk talloze voordelen, zoals het verminderen van kroezen, het stylen van je haar en het bevorderen van een gezonde groei. Het geeft je haar ook meer volume en glans, terwijl het de ergste schade verwijdert. 

Tip 2: Ga voorzichtig om met nat haar

Haar is het meest kwetsbaar als het nat is. En de kans op beschadiging neemt echt toe als je haar breekbaar is. Voorzichtig behandelen dus. Probeer nooit na een douche-sessie je borstel door nat haar te trekken, tenzij het een borstel is die hier speciaal voor ontworpen is, zoals de Tangle Teezer. Daarnaast is het ook beter om je haar droog te deppen met een zachte handdoek, of beter nog, een microvezel handdoek of zacht T-shirt. Hierdoor wordt wrijving vermeden dat kwetsbaar haar kan belasten.

Tip 3: Gebruik een heat protector

Zorg ervoor dat je een heat protector gebruikt. Het gebruiken van een heat protector is van vitaal belang voor beschadigd haar om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt. Tip: Gebruik de heat protector voordat je het haar gaat föhnen (niet wanneer je het haar gaat stijlen/krullen). De hitte van een föhn kan namelijk ook al schade aan het haar veroorzaken.

Tip 4: Was je haar niet elke dag

Als je je haar elke dag wast, wordt het alleen maar droog en pluizig. De sterke chemische sulfaten in veel shampoos zijn verantwoordelijk voor deze effecten. Er wordt aangeraden om niet te veel shampoo te gebruiken als je je haar wast. Vermijd de drang om shampoo over je lokken te wrijven en houd het beperkt tot je hoofdhuid. Op deze manier kan de shampoo zijn werk doen door het vetste deel te reinigen zonder je haar te beschadigen. Breng tenslotte een voedende conditioner aan op je lokken, dit zorgt ervoor dat de punten zacht en soepel worden zonder dat de wortels vettig worden.

Tip 5: Eet goed en leef goed

Als je goed eet, zal je haar beter groeien dan voorheen. Het geheim van dik, gezond haar is om goed te eten en een gezond, stressvrij leven te leiden. Terwijl goede voeding je haar voedt zodat het beter en dikker groeit, zorgt een stressvrij leven ervoor dat je minder haaruitval en haarbreuk hebt. Stress kan zelfs voorkomen dat er nieuw haar op je hoofd groeit, en het maakt het ook gemakkelijker voor je haar om uit te vallen.

Tip 6: Gebruik voedzame haarmaskers

Haarmaskers zijn snelle maar zeer krachtige, effectieve manieren om je haar in minder dan 20 minuten van tal van gezondheidsvoordelen te voorzien. Haarmaskers bevatten namelijk hoge concentraties herstellende en hydraterende ingrediënten, zoals vitamines, oliën en natuurlijke elementen. Zoek een haarmasker dat past bij jouw haartype en gebruik het twee keer per week of meer. En wees niet gehaast – hoe langer je het in laat trekken, hoe effectiever het zal zijn.

Tip 7: Gebruik haarolie

Of je nu gezond haar, beschadigt haar, blond haar of krullend haar hebt, gebruik haarolie! Haarolie is als voedsel voor je haar en het beschikt over de voedingsstoffen en oliën die het haar nodig heeft. Gebruik het dagelijks en geniet van gezond, zijdezacht haar.